קרן השתלמות עצמאי

מה זה קרן השתלמות? האם ניתן להמשיך הפקדות כעצמאי? איך מבצעים משיכה מקרן השתלמות? איפה קרן ההשתלמות מנוהלת? האם המעסיק חייב להפקיד לקרן השתלמות? האם כדאי לחסוך בקרן השתלמות?

קרן השתלמות היא סוג של קופת גמל אשר שירתה בתחילה רק לשכירים ונפתחה לאחר מכן גם לעצמאיים ולחברי קיבוצים ומושבים שיתופיים ,שנועדה במקור למימון לימודים ,השתלמות מקצועית, או לימודי המשך אולם כיום משמשת למכשיר החיסכון עם הטבות מס היחידי בטווח הבינוני אשר ניתן למשוך את הכספים כהון.

על פי סעיף 3 (ה) לפקודת מס הכנסה לניהול קופות הגמל מפורש כי הפקדות עצמאי בשיעור של עד 7% מההכנסה החייבת ועד תקרת הכנסה של ₪263,000 בשנה דהיינו סכום הפקדה מקסימאלי של ₪18,410 כאשר הסכום המוכר להוצאה (סעיף ניכוי ) יהיה עד 4.5% מהסכום הכולל דהיינו בשנת 2015 עמד על כ ₪11835.

יש לציין כי תקרת ההפקדה המוטבת משתנה כל שנה בהתאם לקביעת משרד האוצר.

בנוסף להטבת המס בהפקדות למוצר ישנה הטבת מס גם על הרווחים שקרן נשאה. במידה והכספים נמשכים לאחר 6 שנים נזילות (או 3 שנים באם החיסכון לצורך השתלמות, או במקרה של משיכת הכספים של גבר מעל גיל 67 אישה מעל גיל 62) קיימת תקרת הפקדה[ ₪18,130 שכיר ₪18,480 עצמאי] לנושא מס רווחים שהקרן נשאה.

קרנות ההשתלמות של היום הם מכשיר בעל מסלולי השקעה רבים וניתן להתאים את רמת הסיכון בתיק ההשקעות באופן אישי לכל חוסך .הקרנות מנהלות עשרות עד אלפי מליונים ומסלולי ההשקעה מחזיקים במגוון גדול עם מספר רחב של נכסים פיננסים שונים. יש לציין כי בין 85%-95% מהנכסים מושקעים בשוק ההון ברמות סיכון כאילו ואחרות. בשנים האחרונות בארץ פיתחו מוצר הנקרא קרן השתלמות IRA שבה ניתן לנהל את הכספים באופן עצמאי.

ניהול ההשקעה החכם, חופש בחירת מנהל הקרן, וחופש בחירת מנהל ההשקעות יחד עם הטבות המס הופך את קרן ההשתלמות למשכיר חיסכון לכל מטרה בטווח הבינוני אידאלי לחיסכון עד תקרות המס.